Brusmaskin Sodastream, Aqvia også gass, smaker og flasker

Bubliq kullsyremaskin

Bubliq kullsyremaskin

Det er ikke ofte det kommer betydningsfulle nyheter innenfor varegruppen brusmaskiner og jeg vil påstå at Bubliq har kommet med den første skikkelige nyvinningen på denne siden av årtusenskiftet (med forbehold om at noen har gjort noe lignende «ute i verden» som ikke har nådd det norske markedet)

Hva er det så Bubliq har gjort? Jo de har laget en flaskekork med ventil, enkelt, men veldig nyttig for sitt bruk. Hvis du lager «sprudlevann» med Sodastream for eksempel tar du korken av vannflasken, skruer flasken fast i maskinen og så går det ett rør fra maskinen og nedi vannet. Du tilsetter kullsyre gjennom dette røret, skrur flasken løs og setter korken på igjen. Når du løsner flasken fra maskinen slipper du ut kullsyre om du ikke venter en god stund før du løsner, og om du ikke har rent vann på flasken blir det som regel søl, selv om du venter.

Bubliq har som sagt ventil i korken så du slipper å skru korken av for å løsne den fra brusmaskinen. Hvilken nytte har man så av det. Jo du kan bruke en brusmaskin fra Bubliq til å tilsette kullsyre i nær sagt alt av drikkevarer uten at de bruser over. Her er noen forslag. Gjør om hjemmelaget hvitvin eller vin rose til musserende. Tilsett bobler i vin fra bag in box eller hvilken som helst vin fra flaske. Tok du deg ett glass champagne i går og så kom det noe i veien slik at du ikke fikk drukket opp flasken, frisk den opp med Bubliq. Det samme kan du gjøre om du har en daggammel brusflaske liggende i kjøleskapet. Var du uheldig med karboneringen av den siste batchen med øl du brygget. Det kan fikses med Bubliq. Ellers kan du tilsette kullsyre fruktjuice, eplemost eller hjemmelaget saft. Du kan også ha biter i av frukt eller grønnsaker (agurk) i vannet og tilsette kullsyre, det kan du ikke med de andre modellen. Jeg ser også at noen bruker det til iste og til drinker. Du kan blande 2-3 Cuba Libre på Bubliq flaska og tilsette litt mer kullsyre så holder den seg utover kvelden.

Jeg ser at noen av de Bubliq maskinene som selges i Norge selges med deres egen kullsyreflaske. Merk at det ikke er pant på denne i Norge, foreløpig i alle fall. Så kjøp Bubliq uten gass og kjøp deg en kullsyreflaske fra Wassermax, AGA eller Sodastream alle tre typer passer til Bubliq.

Ett annet tips er å kjøpe minst to flasker om du vil eksperimentere med diverse tilsetninger. Det går fint å bruke samme flasken til alkoholholdige varer og brus, men om du bruker vann så er det greit å ha en flaske som du bare bruker til vann for det blir en «eim» av flaska om du bruker den til vin. Ekstra flaske finner du her

Jeg kan legge til at Bubliq vant test av brusmaskiner hos Tek i 2022, du finner den her. Og tidligere kjøpere ser ut til å være svært fornøyd. Se her, halvveis ned på siden

Mer info om/kjøp Bubliq Drink brusmaskin

Brusmaskin test 2022

Våren 2022 ble det sluppet en ny test av brusmaskiner, denne gangen gjennomført av teknologimagasinet tek.no.

Vinner av test, Bubliq

Følgende modeller ble testet: MySoda Ruby, SodaStream Jet, SodaStream Duo, Aarke Carbonator III, Bubliq Drink og Skare. (modellene kan kjøpes på linkene)

Som forventet, i alle fall for meg var det Bubliq som vant og den skyldes i hovedsak en ting. Med Bubliq kan du tilsette kullsyre til andre drikkevarer enn vann. D.v.s. det kan du også med andre maskiner, men det blir lett søl og du risikerer også rett og slett å ødelegge brusmaskinen og du får ingenting igjen på garantien. Med Bubliq kan du tilsette kullsyre i te, vin, drinker med alkohol, hjemmelaget saft, fruktjuice, eplemost og du kan putte biter av frukt eller f.eks. agurk oppi vannet før du tilsetter kullsyre. Dette kan du altså ikke gjøre med de andre maskinene. Da trenger du en Bubliq Drink

Om du bare vil lage bordvann med bobler og brus fra essens kan du egentlig velge fritt. Alle modeller gjør dette på en utmerket måte

Det som skiller andre brusmaskiner fra hverandre er først og fremst pris og design. Med design mener jeg både hvordan en brusmaskin ser ut og hvilke materialer som er brukt. Utvendig handler det først og fremst hvilke materialer som er brukt. Alternativene er stort sett metall eller hardplast og en maskin i metall er jevnt over dyrere

Design handler også om hvordan selve maskinen fungerer. Drar du i en spak eller trykker du på en knapp? Er det vanskelig å skifte gasspatron? Dette er etter min menig detaljer som ikke betyr så mye. Selv om noen modeller er litt knotet å skifte patron i venner du deg fort til det og om du drar i en spak eller trykker på en knapp for å tilsette kullsyre har ingen praktisk betydning

Hvordan er den kompatibel med andre modeller, kan jeg bruke samme gassflaske som naboen slik at jeg kan låne i tilfelle jeg går tom en søndag og butikken er stengt er noe som for meg er viktigere. Du kan lese mer om dette i testen., men jeg vil advare mot Sodastream Duo når det kommer til dette. Jeg liker dårlig at de går bort fra standard gassflasker, selv om det angivelig skal gå fortere å skifte (jeg har sjekket, for meg tar det tar 14 sekunder å ta ut og sette inn med min gamle modell, så du kan umulig tjene mye tid på den nye flasken, og dette er noe du gjør kanskje en gang i måneden)

Her kan du lese mer om og kjøpe de ulike modellene

MySoda Ruby

SodaStream Jet

SodaStream Duo

Aarke Carbonator III

Bubliq Drink

Flaske Sodastream

Flaske Sodastream

PET-flaske fra Sodastream som har ett litt mer eksklusivt utseende enn andre Sodastream flasker p.g.a. metall (børstet stål) kork og bunn i metall.

Flaskene er kompatible med alle SodaStreams modeller, bortsett fra modellene Crystal og Penguin.

Skal ikke vaskes i oppvaskmaskin.

Mer info om/kjøp Sodastream flaske

Sodastream My Only Bottle drikkeflaske

Sodastream flaske

My Only Bottle drikkeflaske passer perfekt for tur eller til å ta med seg på trening både p.g.a. størrelsen som er en halv liter og fordi den har en liten snor i korken som du kan tre over håndleddet så blir den enklere å ta med seg.

Med snor og bunn i flere forskjellige farger.

Passer til alle  Sodastream maskiner unntatt Crystal- og Penguin, som bruker glassflasker

Mer info om/kjøp Sodastream MyOnlyBottle flaske

Bubliq flaske

Bubliq flaske

Har du en Bubliq brusmaskin, bør du også ha minst en ekstra flaske, i allefall om du vil bruke den til å karbonere vin, te, juice o.s.v. samtidig som du vil bruke den til rent vann. For det blir en lukt/smak av flaska så det er greit å ha en egen flaske som bare brukes til vann.

Du får Bubliq flasker med grå, svart eller kobberfarget kork og bunn

Mer info om/kjøp Bubliq flasker

Mysoda flaske

Mysoda flasker

Flaske som passer til Mysoda brusmaskin.

Med topp og bunn i flere ulike farger grå (bildet), svart, varm grå, rosa, lyse grønn eller hvit.

Av en eller annen grunn så prises de ulike fargene ulikt, så ta deg tid til å sjekke prisene for hver farge. Når jeg skriver dette sparer du en 50 lapp på å ta en flaske med grå kork istedenfor en med «varm grå» for eksempel

Du får kjøpt dem som 1 liter, 1 liter i topakning og 1/2 liter i topakning

Mysoda kullsyremaskin

Mysoda kullsyremaskin

De fleste brusmaskiner fungerer ganske likt og det er ikke mye som skiller f.eks. Sodastream Spirit og Mysoda Woody i daglig bruk.

Mysoda hevder de er mer miljøvennlige med sin Woody modell. Det ytre er laget av biokompositt som er en blanding av tre og resirkulert plast mens Spirit er laget av hard plast. En detalj her er at man faktisk kan se trefibrene i overflaten på Mysoda og det er jo litt stilig. Når alt kommer til alt er det vel hvor lenge maskinen kan brukes som til slutt avgjør hvilken som er mest miljøvennlig og det vet man vel først om 10-15 år så jeg skal ikke gjøre meg til dommer her. Mysoda hevder også at gassen deres er mer miljøvennlig, men de er såvidt jeg vet ikke tilgjengelig i Norge pr. sommeren 2022, så man må bruke gass i fra Wassermax, Sodastream eller AGA så her blir det uavgjort, foreløpig i alle fall. Det at den er laget for å kunne brukes sammen med gassflasker fra flere leverandører er ett plusspoeng til Mysoda

Mysoda leverer 3 modeller, Woody, Toby og Ruby og her kan det være over en 1000 lapp i forskjell på dyreste og billigste modell (alt etter hva som er på tilbud) så det har jeg satt med litt inn i.

La oss begynne med forskjellen mellom Woody og Toby. Begge er laget i biokompositt så det ytre er stort sett likt. Den viktigste forskjellen er at Toby har noe de kaller «Antifreeze Nozzle». Det betyr at du kan tilsette kullsyre i vann som er helt nede på frysepunktet uten at det dannes is rundt «dysen». Som mangeårig bruker av brusmaskin så ser jeg ikke helt hensikten for flaskene som brukes skal uansett ikke settes i fryseren for da svekkes de og kan sprekke. Det jeg pleier å gjøre er at jeg har en halvannen liters brusflaske stående i fryseren med ca 1/2 liter vann (eller is oppi). Når jeg skal kullsyre vann fyller jeg opp denne flasken med vann fra springen og lar den stå i kjøleskapet en stund om jeg ikke er veldig tørst eller rister på flasken om jeg har det travelt. Da holder jo vannet som jeg heller over i Sodastream flasken i allefall under 2 grader og jeg har aldri hatt problemer med at dysen blir tettet med is.

Dessuten har Toby en ekstra flaske med og det er jo kjekt å ha så kjøp Toby om prisforskjellen ligger rundt 150 kroner. Den antifreeze funksjonen ville jeg ikke betalt noe særlig ekstra for.

Så til forskjellen mellom Toby og den mest eksklusive modellen Ruby. Begge har antifreeze og begge kommer med to flasker, men Ruby er i metall, nærmere bestemt aluminium som er lakkert i kobber, svart, lys grønn, sølv eller hvit. Så forskjellen ser ut til å være kosmetisk.

Mer info om/kjøp Mysoda Woody Kjøp Mysoda Toby Kjøp Mysoda Ruby

Se også flasker til Mysoda

Sodastream Art

Sodastream Art

Sodastream Art er en stilig brusmaskin med retro-look. Du bruker en spak på siden for å tilsette kullsyre. I praksis ikke veldig forskjellig fra en knapp på toppen, men denne løsningen synes jeg rett og slett er stilig.

Det er enkelt å koble til og fra flasker på Sodastream Art. Den har også Quick Connect som gjør det noen sekunder kjappere å koble til gassflasken. Dette er en løsning jeg er skeptisk til. Les mer nederst her

Mer info om/kjøp Sodastream Art

Sodastream Terra

Sodastream Terra

Ny brusmaskin fra Sodastream med dere nye oppfinnelse «QuickConnect» som gjør at det går ca 6 sekundere kjappere å skifte kullsyreflasken. Jeg er skeptisk til denne løsningen, av den enkle grunn at du ikke kan bruke de gamle gassflaskene som også passer til kullsyremaskiner av andre merker, til noe ølbryggings utstyr etc. Så personlig kommer jeg nok ikke til å gå over til QuickConnect systemet.

Nok om det, jeg har ikke prøvd denne maskinen, men utifta det jeg har sett på Youtube og lest, så minner denne veldig om Sodastream Spirit som er god maskin (vant bla.a. TV2s test i 2017). Så vidt jeg kan se så har Terra samme tilkobling for flaske som Spirit og den har samme knapp på toppen.

Mer info om/kjøp Sodastream Terra

Sodastream brusmaskin Duo

Sodastream Duo

Duo er en av Sodastream sine siste modeller og navnet Duo spiller visstnok på at du kan bruke både glassflaske og plastflaske til maskinen og at begge deler følger med. Så dette er vel en brusmaskin for de som vil ha en glassflaske på bordet fordi det ser penere ut, noen annen fordel ser jeg ikke for glass vs. plast.

En annen ting med Duo den har «justerbart» kullsyrenivå. Jeg har ikke prøvd den så jeg vet ikke hvordan det virker men det går strengt tatt på billigere Sodastream maskiner også selv om det trengs litt øvelse.

Mer info om/kjøp Sodastream Duo

En siste ting som skiller den fra andre modeller er at den har gassflaske med Quick Connect. Javel? Om du har hatt kullsyremaskin før så spør deg selv hvor ofte du skifter kullsyrepatron og hvor lang tid det tar? Jeg måtte teste og det tok 8 sekund å sette i en ny patron på en gammel modell og 6 sekund å fjerne den igjen. Det tar vel noen sekunder med den nye også så la oss anta at du sparer 5 sekunder hver gang du skifter, så om du skifter en gang i måneden «sparer» du ett minutt i året. Og Duo bruker selvfølgelig en ny type gassflaske som er eksklusiv for Sodastream. Så da er det slutt på å kunne låne av en venn om du går tom (om ikke vennen også har Duo da), du kan ikke lenger bruke Wassermax eller AGA sine flasker om den lokale butikken er tom for Sodastream eller om disse er på tilbud. Og om du har hatt kullsyremaskin fra før så får du ikke brukt de gamle kullsyreflaskene lengre. Nå er det pant på disse så det er mulig du kan bytte kostnadsfritt, men det ser ut som at den nye flasken er dyrere. For å oppsummere så er jeg skeptisk til dette på samme måte som jeg er skeptisk til at jeg trenger forskjellige ladere til hver j**la dings jeg kjøper.

Mer info om/kjøp Sodastream Duo

Sodastream smaker uten sukker

Sodastream brus

Du får light variant eller sukkerfri variant om du vil av alle «de fire store» brus sortene som Pepsi har laget Sodastream varianter av. Pepsi Max, Mountain Dew Diet, Mirinda Light og 7up Free.

I tillegg har de forskjellige typer «aromaer» som er mer av den typen du finner i smaksatt vann som Bris

Sjekk ut noe av utvalget om du vil handle på nett

Du finner ikke alt her, d.v.s. du finner alle brus variantene men om du vil ha tak i de «særeste» aromaene d.v.s. de som selger minst anbefaler jeg å prøve de største El-kjøp butikkene de ser ut til å ha bra utvalg

Sodastream sirup Mountain Dew

Sodastream Mountain Dew

Det er vanskelig å beskrive smaken på Mountain Dew i og med at det er en «kunstig» og sammensatt smak som du ikke finner i naturen. Vi er i Urge land her (den originale) men Urge er kanskje hakket friskere og lettere. De smaken jeg finner i Mountain Dew er først og fremst sitrus (lime, appelsin sitron) og noe tropisk. Spesielt i den med sukker kjenner jeg også litt honning.

Mountain Dew er ikke en energidrikk men den har ca 50% mer koffein enn Pepsi. Og det merkes. Det er mulig at jeg får ett sukkerkick i tillegg for jeg drikker Pepsi Max, og ikke Pepsi med sukker, mens jeg foretrekker Mountain Dew med sukker p.g.a. smaken. Jeg kjenner det når jeg tar meg en halvliter Mountain Dew etter 1 uke uten koffein og sukker, for å si det sånn.

Sodastream sin Mountain Dew er ekte, d.v.s. de bruker original sirup.

Du får Mountain Dew i to varianter. Kjøp med sukker Kjøp uten sukker

Mountain Dew som blandevann.

De som har sett Mad Men har kanskje fått med seg drinken Rocket Fuel. Opprinnelig ble den laget med «moon shine» altså hjemmebrent fordi det er såpass med smak i Mountain Dew at den tok knekken på smaken av ufiltrert sprit. Nå lages den selvfølgelig med vodka. Oppskriften er 4 cl vodka og 2,5 dl. Mountain Dew som røres sammen med en blyant om du skal være tro mot serien, men ett sugerør eller rørepinne kan selvfølgelig også brukes. Personlig vil jeg ha den litt svakere, 3 til 4 dl Mountain Dew og gjerne isbiter.

Navnet Rocket Fuel kommer selvsagt av at du blir litt ekstra gira av dette. Koffein, sukker og brennevin, som p.g.a. smaken er «lett» å drikke. Du kjenner det

Sodastream Spirit

Brusmaskin Spirit fra Sodastream

Kjøp Sodastream Spirit best i test

Kjøp Sodastream Spirit

Når noen spør meg hvilken brusmaskin de skal velge så pleier jeg å svare at de skal kjøpe en som er på tilbud der og da, har bra med tilbehør som flasker og gjerne essens med på kjøpet og som er fin nok av utseende til at den kan stå fremme på kjøkkenbenken. For det er ikke noen særlig forskjell på de ulike modellen fra Aarke, Kitcheaid, Aqvia og Sodastream. De bruker samme gass så det koster det samme å lage brus med dem og de er stort sett også like enkle å bruke. Bubliq derimot er ett merke som skiller seg ut fordi med dem kan du tilsette kullsyre i annet enn vann. Så om du vil lage «champagene» av hvitvin kan du se på Bubliq

Men for noen år siden (i 2017) var det en test som ble gjort av TV2 Hjelper Deg og da var det Sodastream Spirit som vant. Selv om det har gått en stund siden testen, så er det lite nytt på markedet så det er verdt å kikke på den. Du finner testen her.

Spirit er en en enkel og billig maskin, slank, med ett moderne utseende. I svart eller hvit, den består stort sett av glatt plast som er lett å tørke av men har også detaljer med litt struktur i overflaten noe som gjør den litt mer spennende.

Spirit har en smart låsemekanisme som gjør det enkelt å låse fast flasken uten å vri den på plass.

Leveres med: Pet-flaske, 1 liter og 1 stk kullsyrepatron på 60 liter (rekker til ca 60 liter vann).

Mer info om/kjøp Sodastream Spirit

Aarke brusmaskin

Aarke Steel/Black, kobber, messing, hvit

Kjøp brusmaskin i nettbutikk

Kjøp brusemaskin

Aarke er en lekker brusmaskin med ett spennende design.

Enkel i bruk. Skru fast flasken, dra ned spaken, vent noen ganske få sekunder. Skru løs flasken og sett på korken.

Passer med både Sodastram og AGA kullsyrepatron og PET flasker fra Sodastream og selvfølgelig essens fra både Aga, Sodastram og evnt andre produsenter.

Du får Aarke brusmaskin i stål, svart, kobber, hvitt eller messing

Mer info om/kjøp Aarke brusmaskin

Se også svart, kalt «Black», Messing, Kobber eller hvitt

Pepsi Max Sodastream smak

Test av Pepsi Max essens
I 2019 ble Sodastream kjøpt opp av Pepsico og nå har det kommet ekte Pepsi Max essens i butikkene. Essensen er testet og sammenlignet og det er ekte vare i essensflasken så resultatet blir som vanlig Pepsi Max.

Pepsi Max essens

Jeg tror allikevel ikke at denne tar helt av med den prisen de har satt på den. Prisen er 95,-, (her, pluss evt. frakt, med forbehold om prisendringer) det gir 8 liter og da blir pris pr. liter inkluderte kullsyre ca 13,50. Jakter du etter tilbud så får du innimellom en 6 pakning med halvannen litere til 120 kroner, d.v.s. 13,3 kroner literen. Når det er sagt så har det sine fordeler å blande selv. Slipper å bære, litt svakere miljøavtrykk, mulighet for å lage halvlitere, muligheter for å lage den litt sterkere om du skal lage Cuba Libre og 120 for en sekspakning er absolutt bunnpris og ikke en fast pris.

Samtidig med Pepsi Max lanserte de også Vanlig Pepsi med sukker, 7-up, 7up Free og appelsindrikken Mirinda som for meg nå har tatt førsteplassen når det gjelder beste Sodastream smak. Og de sparer du penger på (nesten halv pris) for de er sjelden på tilbud.

Her kan du kjøpe og lese mer om den enkelte type: Pepsi, Pepsi Max, 7-up, 7up Free og Mirinda

Har du ikke kullsyremaskin og har lyst til å prøve allikevel kan du kjøpe billig «sprudlevann» f.eks. Boble på Kiwi til 4 kroner literen. Les fremgangsmåte for å bruke «kjøpevann» til energidrikk (og samme fremgangsmåte gjelder selvfølgelig også for Pepsi Max)

Exclusive AGA sin toppmodell

Aqvia Exclusive brusmaskin

AGA Brusmaskin

AQVIA brusmaskin Exclusive  fra AGA er en brusmaskin med lekkert design i børstet stål.

Med AQVIA Exclusive blir  det slutt på å dra med seg tunge vannflasker fra butikken, dessuten er det mye billigere, du kommer under to kroner literen for kullsyret vann. (jeg gjør oppmerksom på at prisen på gass kan variere en del)

Miljøeefekten er også en bonus.  Målinger har vist at en liter kjøpt kullsyre vann krever 500 ganger mer energi enn samme mengde vann fra egen kran.

Kjøp AGA AQVIA Exclusive brusmaskin